Parodontologie – ATC-Nijhof – Elst

Parodontologie

Veel mensen hebben last van tandvleesontsteking. Wanneer deze ontsteking zich alleen beperkt tot het tandvlees wordt dit gingivitis genoemd. Wanneer de ontsteking ernstiger is en zich uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis.  Zowel gingivitis als parodontitis zijn ontstekingen die eigenlijk altijd pijnloos zijn waardoor u er weinig last van heeft. Kenmerken van tandvleesontsteking zijn:

  • bloeden met poetsen
  • rood tandvlees
  • gezwollen tandvlees
  • vieze smaak

Bij parodontitis ontstaat er ruimte tussen de tand/kies en het tandvlees, deze ruimte noemen we een pocket.  In de pocket kan makkelijk tandplaque gaan zitten wat het tandvlees irriteert. Deze tandplaque verkalkt en wordt tandsteen. Tandplaque is iets wat u zelf kunt weghalen door poetsen en het schoonmaken tussen de tanden en kiezen. Tandsteen kan alleen door een mondhygiënist of tandarts worden verwijderd. Wanneer parodontitis niet goed wordt behandeld kan dit het kaakbot dusdanig irriteren dat het verdwijnt. Kaakbot wat eenmaal verdwenen is komt niet meer terug. Als een tand of kies door te weinig bot is omgeven zal deze uiteindelijk mobiel worden. Parodontitis kan dus uiteindelijk leiden tot verlies van tanden of kiezen.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling vindt altijd een intakegesprek plaats. Dit is met de tandarts of met de mondhygiënist waarbij duidelijk in kaart wordt gebracht hoe de gezondheid van het tandvlees is. Dit gebeurt door middel van het maken van een parodontiumstatus en eventuele foto’s. Bij een parodontiumstatus wordt bij elke tand of kies gemeten hoe diep de pockets zijn.

Het behandelen van parodontitis houdt in dat zowel onder als boven het tandvlees alle tandsteen en tandplaque verwijderd wordt. Bij diepere pockets zit ook tandsteen en tandplaque op de worteloppervlakken en ook deze worden helemaal schoon gemaakt. Dit gebeurt altijd onder verdoving en in meerdere afspraken. Daarnaast wordt er uitgebreid de tijd genomen om uit te leggen hoe u zelf de mond het beste schoon kunt houden. Als de zelfzorg niet goed is zal het effect van de behandeling altijd tegen vallen!

Nazorg

Een paar weken na de uitgebreide behandeling komt u terug voor controle en binnen 3 of 4 maanden komt u terug voor een nieuwe parodontiumstatus en een “recall” behandeling. Door het maken van een nieuwe status wordt duidelijk wat het resultaat is van de uitgebreide behandeling. Daarna wordt de hele mond weer vrij gemaakt van tandplaque en eventueel nieuw tandsteen. In het eerste jaar na de uitgebreide behandeling zult u elke 3 of 4 maanden terug komen voor een recall behandeling.

Aams Tandheelkundig Centrum Nijhof (ATC-Nijhof)

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk?

Neem contact met ons op