Kroon- en Brugwerk
Wanneer een kies of tand niet sterk genoeg meer is om een grote vulling te krijgen kan er een kroon geadviseerd worden. Daarnaast kan een kroon ook een oplossing zijn wanneer een tand of kies niet “mooi” genoeg is.
Wanneer u een tand of kies mist kan een brug een goede oplossing zijn. Een brug heeft vaak twee pijlers nodig, dit zijn de tanden/kiezen aan weerszijden van de missende tand of kies. Deze pijlers worden afgeslepen en hier worden kronen opgemaakt. Tussen de kronen in (dus op de plaats waar een tand of kies mist) komt dan ook een kroon. Deze kroon wordt ook wel een dummy genoemd. Een dummy is dus alleen een kroon en hier is geen eigen wortel meer aanwezig. Bij de pijlers wordt de kroon op de eigen tandwortels gemaakt.
Een kroon of brug wordt gemaakt van porselein en de kleur wordt goed afgestemd op uw gebit. Het zorgt ervoor dat uw tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug krijgt. Een kroon of brug wordt of direct in onze praktijk gemaakt of door een tandtechnisch laboratorium en is een zeer duurzame oplossing.
Intake
Tijdens de intake bij de tandarts wordt er bepaald of een kroon of brug mogelijk is. Dit wordt bepaald aan de hand van uw wensen en de mogelijkheden in de mond. Er worden röntgenfoto’s gemaakt om de situatie in de mond goed in kaart te brengen. Daarnaast krijgt u tijdens de intake uitleg over de kosten en over de behandeling.
Behandeling
Voor deze behandeling zijn meerdere afspraken nodig. Tijdens de eerste behandeling zal de eigen tand/kies dusdanig beslepen worden zodat de kroon daarna goed past. Nadat uw tand/kies is beslepen zullen er afdrukken worden gemaakt om de precieze vorm van de kroon te kunnen bepalen. Daarnaast wordt er een beetbepaling gedaan. Hiermee wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. De beetbepaling wordt met een wasplaatje gedaan waarop u dicht bijt.
Om de kroon of brug zo mooi mogelijk te maken wordt er goed gekeken welke kleur het beste bij uw gebit past. De kleur wordt zo veel mogelijk hetzelfde als uw andere tanden en kiezen zodat het niet te zien is dat u een kroon of brug heeft. Om de beslepen tand of kies te beschermen en voor u eigen comfort wordt er direct een tijdelijke kroon gemaakt. Let wel op dat deze tijdelijke kroon niet zo sterk is als de definitieve kroon.
Afhankelijk of de kroon in onze praktijk wordt gemaakt of door een tandtechnisch laboratorium zal er wat tijd zitten tussen de twee afspraken. Als de kroon in onze praktijk wordt gemaakt kunt u dezelfde dag nog terug komen voor definitieve kroon. Wanneer de kroon of brug in een tandtechnisch laboratorium wordt gemaakt zal er ongeveer een week tussen beide afspraken zitten.
Tijdens de tweede afspraak is de definitieve kroon of brug klaar en wordt eerst gekeken of deze goed past. Als dat zo is dan wordt er een cementlaagje aangebracht en wordt de kroon of brug in uw mond geplaatst. Daarna wordt de kroon of brug afgewerkt zodat deze niet te hoog is (waardoor het dichtbijten anders aan voelt) en glad in de mond aanvoelt.
Na de behandeling
Na de behandeling kan het zo zijn dat de tand of kies waar de kroon of brug is geplaatst wat gevoelig is. Dit is tijdelijk en moet vanzelf weer over gaan. Om de kroon of brug en het tandvlees erom heen goed schoon te houden en daardoor vrij van ontsteking zal de tandarts of mondhygiënist het regelmatig voor u schoonmaken en u leren hoe u de mond thuis het beste schoon kunt houden.